Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MTV: Intin suorittavien naisten määrä halutaan tuplata – Kutsunnat laajenemassa naisiin

Puolustusvoimat haluaa tuplata asepalveluksen suorittavien naisten määrän lähivuosina, kertoo MTV Uutiset.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastaja, eversti Jukka Nurmi toteaa MTV Uutisille, että tällä hetkellä noin 900 naista suorittaa vuosittain asepalveluksen ja jatkossa määrä saisi hyvinkin olla noin 2000.

Puolustusvoimat yrittää helpottaa tavoitteeseen pääsyä laajentamalla kutsuntajärjestelmää myös naisille.

Kutsuntojen kaltaisia varusmiespalveluksen esittelytilaisuuksia koko ikäluokalle pilotoidaan osassa maata jo vuonna 2024.

Viimeistään vuonna 2026 kutsunnat ja niihin liittyvät terveystarkastukset olisi tarkoitus yhdistää osaksi toisen asteen oppilaitosten oppivelvollisuutta.

Puolustusvoimat aikoo muuttaa samalla kutsuntaikäisten terveystarkastusten sisältöä.

– Kutsuntatarkastuksissa kun on aiemmin katsottu palvelusta estäviä sairauksia, jatkossa painotetaan fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä, eli mihin kyseisen taistelijan toimintakyky natsaa parhaiten, Jukka Nurmi perustelee haastattelussa.

Tavoitteena on tätä kautta saada vuosittain noin 200 varusmiespalveluksesta vapautettua "C-miestä" B-luokkaan, eli fyysisesti kevennettyyn palvelukseen.

Parlamentaarinen asevelvollisuuskomitea suosittaa siviilipalvelusjärjestelmän muokkaamista enemmän yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta vahvistavaksi.

Kun nykyään siviilipalveluspaikan on voinut valita melko vapaasti, tulevaisuudessa tehtävät painottuisivat turvaan ja huoltovarmuuteen: Kuljetustehtäviä, pelastus- ja paloturvallisuutta.