Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Edinburghissa voi astua hetkeksi velhomaailmaan – kaupunki on Harry Potter -fanin aarreaitta

J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjojen myötä Edinburgh on noussut uuteen maineeseen myös teatteri- ja kirjallisuuskaupunkina.

Haluaisiko perheesi Potter-fani nähdä kahvilan, jossa J. K. Rowling kirjoitti sillä aikaa kun esikoistytär nukkui vaunuissaan? Entä tornit, jotka muistuttavat Tylypahkan torneja? Entä salaisuuksien kammion sisäänkäyntiä muistuttavan patsaan jalustan tai Rowlingin kultaiset kädenjäljet? Tällaisia oivalluksia Edinburghin keskusta tarjoaa lähes joka kadunkulmassa.

Mikä parasta, nämä nähdäkseen ei tarvitse pulittaa pennyäkään – vaikka halutessaan kirjojen teemaan saa toki uppoamaan Skotlannissa satoja puntia.

Edinburghista tehdään runsain mitoin sekä päiväretkiä että useamman päivän kiertomatkoja, joilla voi päästä esimerkiksi matkustamaan ”Tylypahkan pikajunalla” Jacobite-höyryjunalla Länsi-Skotlannin Fort Williamista Mallaigiin ja takaisin.

Liikkeellä kannattaa kuitenkin olla ajoissa. Me varasimme lippumme Jacobite-junaan toukokuussa, jolloin jäljellä oli lippuja enää hajapäiville kesä- ja elokuussa.

Britannian kesäkuinen rautatielakko romutti lopulta suunnitelman nähdä ikoninen Glenfinnanin maasilta, jonka yli Harry ja Ron lentävät Salaisuuksien kammio -elokuvan alussa.

Junamatka vaihtui siis noin tunnin ajomatkaan Englannin puolelle. Northumberlandissa sijaitsevan Alnwickin linnan sisäpihalla yhtä lailla lapset kuin aikuisetkin pääsivät harjoittelemaan huispauksen alkeita, luudalla lentämistä ja sen leijuttamista. Maksuton puolituntinen oli sivustakatsojillekin viihdyttävää seurattavaa.

Suomenkielinen lapsi pysyi hyvin oppitunnilla mukana seuraamalla, miten muut toimivat, mutta toki osa esityksen huumorista aukeaa vasta englanninkielisen Potter-termistön kautta.

Aluksi lajitteluhattu jakoi osallistujat tupiin – tietenkin!

Alnwickin linnassa on kuvattu Potterien lisäksi muun muassa Downton Abbeytä, ja lasten kanssa matkustaville sillä on esimerkiksi Edinburghin linnaan verrattuna melkoinen etu puolellaan: sen nurmikentillä saa juosta tai vaikka kieriä alas pengertä. Linnan 700 vuoden ajan omistanut Percyn perhe asuu siellä yhä, mutta osaan prameista sisätiloista pääsee kurkistamaan alueen aukioloaikoina.

Noin vuonna 600 perustettu 8 000 asukkaan Alnwickin kaupunki ikivanhoine rakennuksineen on kuin aikamatka vuosisatojen taakse, joten linnavisiittiin kannattaa yhdistää hiukan haahuilua kaupungin kumpuilevilla kaduilla. Myös Alnwickiin järjestetään päiväretkiä Edinburghista.

Tärkeimmät Potter-kohteet kattava alue on Edinburghissa käveltävän kokoinen, vanhojen hurmaavien rakennusten kyllästämä ja ihastuttavan – mutta myös helposti eksyttävän – sokkeloinen. Yksi erinomainen tapa ottaa keskeisimmät Potter-kohteet haltuun on opastettu Harry Potter -kävelykierros.

Oman kävelykierroksemme juoni rakentui Rohkelikon, Luihuisen, Korpinkynnen ja Puuskupuhin tupien välisen leikillisen tietokilpailun varaan. Aluksi lajitteluhattu jakoi osallistujat tupiin – tietenkin!

Matkan varrella piipahdettiin muun muassa Tom Riddellin haudalla Greyfriar’s Kirkyardilla ja nähtiin – toki vain portin takaa – vuonna 1628 rakennettu George Heriot’s School, josta Rowlingin kerrotaan ottaneen mallia Tylypahkan kouluun.

Vaikka seitsemänvuotias matkaseuralainen ei vielä pystynyt seuraamaan englanninkielistä opastusta, siirtymät kohteelta toiselle antoivat aikuiselle aikaa paneutuneen ja yleisönsä huomioivan oppaan kertoman pikakääntämiseen. Niin koko poppoo pysyi kärryillä.

Rattaissa kulkevien lasten kanssa kävelykierros kapeilla jalkakäytävillä ja mukulakivillä tuskin olisi erityisen miellyttävä kokemus, joten kouluikäisten Potter-fanien pikkusisaruksille voi olla hyvä keksiä kävelyn ajaksi muuta puuhaa.

Potter-teemamatkalaisen kannattaa ottaa listalleen myös Edinburghin perinteisemmät turistikohteet, Edinburghin linna ja National Museums of Scotland.

Niissä on sellaisenaankin paljon nähtävää, mutta seitsenvuotiaaseen matkaseuralaiseeni tekivät koko matkan suurimman vaikutuksen linnan suuren salin vuosisatoja sitten taisteluissa käytetyt haarniskat, miekat ja keihäät.

Matkalaisia saattavat kiinnostaa myös esillä olevat Skotlannin kruununjalokivet, huikeat maisemat yli kaupungin tai teehuoneen herkulliset tarjottavat.

Kansallismuseossa taas voi paitsi tutustua Skotlannin historiaan, myös ihmetellä Lewis-saarelta 1800-luvulla löytyneitä, 1100-luvulla kaiverrettuja ilmeikkäitä shakkinappuloita, jotka ovat toimineet Salaisuuksien kammio -elokuvan velhoshakkinappuloiden esikuvina.

Siitä, kirjoittiko J. K. Rowling ensimmäistä Potteriaan Elephant Housessa George IV Bridgen varrella vai kenties kivenheiton päässä Nicolson’s Cafessa, esiintyy erilaisia näkemyksiä. Jälkimmäinen kahviloista on ikävä kyllä suljettu pysyvästi, ensin mainittu toistaiseksi rakennuksessa sattuneen tulipalon vuoksi.

Potter-fanien taskuissa ehkä poltteleville säästöille löytyy kuitenkin käyttöä esimerkiksi virallisena Harry Potter -tuotteiden kauppana markkinoidusta Museum Contextista.

Kolmikerroksinen, velhoteemaan sopivasti sisustettu liike on Viistokujan esikuvaksi väitetyn Victoria Streetin varrelta. Sitä vastapäätä sijaitsee The Enchanted Galaxyn tilavampi mutta myös muovisempi liike, josta löytyy kaikenlaista myös Marvel- ja Star Wars -faneille sekä Taru sormusten herrasta -tarinan ystäville.