Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kähmijä sai tämän jälkeen ylennyksen" – Tutkija syyttää yliopistoa ahdistelun hyväksymisestä, näin vastaa rehtori

Yliopisto-opettaja Saara Ilvessalo syyttää työtoveriaan seksuaalisesta häirinnästä. Toiseen tapauksista liittyy turkulaisoppilaitos Åbo Akademi. Ilvessalon mukaan tapahtumat ajoittuvat tähän kevääseen.

Ilvessalo on Åbo Akademilla työskentelevä tutkija ja turkulainen vihreiden kaupunginvaltuutettu.

– (Hän oli) valta-asetelmassa oleva mies töistä, jonka kanssa oon tehnyt läheistä yhteistyötä vuosia ja johon olen luottanut. Kähmintä tapahtui kokouksen ja töihin liittyneiden epävirallisten juhlien jatkoilla, Ilvessalo kuvailee sosiaalisessa mediassa.

Tutkijan mukaan tapahtumaa yritettiin käsitellä, mutta tuloksetta.

– Kun asiaa käytiin myöhemmin läpi, ukko pyysi anteeksi ”että olen suuttunut hänelle”, mutta ilmoitti, ettei ymmärrä mitä väärää hän on tehnyt. Hän jatkoi seksistä puhumista. Hän syyllisti mua tapahtuneesta ja ihmetteli “ylireagointiani”, Ilvessalo kirjoittaa.

Ilvessalon mukaan tapahtunut eteni Åbo Akademin käsittelyyn. Lopputulostakin hän ihmettelee.

– Lopulta päätös tuli. Åbo Akademin yliopisto ei tee mitään, koska “mahdollinen tapahtuma ei ole sattunut työajalla tai työpaikalla”. Huolimatta valta-asetelmasta ja siitä, ettei meillä ole työaikaa ja elettiin etätyökautta. Tätä ÅA:n “nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle” siis käytännössä on. Linjaus vaikuttaa koko henkilöstöön: Kähmiä saa näköjään kunhan sen tekee klo 16:01–7:59 työpaikan oven suljettuaan. Työnantajalta ei ilmeisesti ole odotettavissa kiinnostusta vastaavia tapauksia kohtaan, Ilvessalo kuvailee sosiaalisessa mediassa.

Epäillyn tekijän kohtalo tuntuu Ilvessalosta vielä kummallisemmalta.

– Kähmijä sai tämän jälkeen ylennyksen ja jatkaa luultavasti kuten ennenkin, ÅA on validoinut hänen käytöksensä. Oma sijaisuuteni on loppumassa ja haluaisin työskennellä taholle, joita kiinnostaa seksuaalinen häirintä muutenkin kuin tyhjänä sloganina.

Åbo Akademin rehtori Mikael Lindfelt kuulee puolen päivän jälkeen asiasta ensimmäistä kertaa Etelä-Suomen Median toimittajalta.

– Tämä asia pitää selvittää, Lindfelt sanoo.

Åbo Akademi on lähettämässä asiasta tiedotetta alkuillan aikana.