Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka viides keskeytti varusmiespalveluksensa heti ensimmäisinä viikkoina – Tässä on syy roimaan kasvuun

Varusmiespalveluksen tammikuussa 2022 aloittaneista 19 prosenttia keskeytti palveluksensa. Keskeytyksiä oli noin kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2021 tammikuun saapumiserässä, tiedottaa Puolustusvoimat.

Taustalla on koronatilanteen heikkeneminen vuoden alussa. Se johti poikkeuksellisen korkeaan varusmiespalveluksen keskeyttämisten määrään vuoden ensimmäisillä viikoilla.

Sota Ukrainassa ei ole vaikuttanut merkittävästi keskeytysten määrään. Suuri osa keskeytyksistä tapahtui alokasjakson aikana palveluksen alkuviikoilla tammi-helmikuussa. Alokasjakson jälkeen poistuma oli hieman alle 13 prosenttia ja seuraavien kolmen koulutusjakson aikana poistuma kasvoi noin seitsemän prosenttia. Saapumiserällä 1/21 vastaava nousu oli noin kuusi prosenttia.

Puolustusvoimien tavoitteena on palata asevelvollisten koulutuksessa normaaleihin koulutus- ja lomajärjestelyihin mahdollisimman pian.

Varotoimenpiteenä seuraavan saapumiserän palvelus aloitetaan edelleen siten, että kaikilla varusmiespalveluksessa olevilla on palveluksen aloittamisen yhteydessä 12 päivän yhtäjaksoinen palvelus ilman VMP-jaksoa (vapaa muusta palveluksesta) tai muita lomia.

Palvelus toteutetaan erillisissä osastoissa, joiden koulutusta jatketaan joko ilman koronarajoituksia tai mikäli koronatilanne heikkenee, palauttamalla paikallisesti tarpeellisia kororanajoituksia.