Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lopen HSL-yhteistyö käynnistyy vuodenvaihteessa – Lisäksi kaksi lääkäriä aloittaa kunnassa syyskuussa

Hyväksyvällä hyrinällä vahvistettiin Lopen kunnanvaltuuston maanantaisessa kokouksessa kunnan tilinpäätös viime vuodelta. Mikä olikaan vahvistaessa, kun tilinpäätös oli taas kerran ylijäämäinen. Vuodelta 2021 kertyi ylijäämää noin 2 260 000 euroa.

Olennaisilta osiltaan ylijäämäisen tuloksen muodostumiseen vaikutti kunnan verotulojen kasvu edelliseen vuoteen verrattuna. Vastapainoksi valtionosuuksien määrä laski selvästi. Toimintatuotot kasvoivat, mutta taas toimintakulutkin kasvoivat.

– Korona näkyi viime vuodenkin toiminnassa. Toisaalta tonttikauppa kävi hyvin, selvensi talous- ja hallintojohtaja Jenny Saarela.

Kunnan palveluksessa oli vuodenvaihteessa 454 henkeä.

Valtuustoryhmien puheenvuoroissa kokoomuksen ryhmä kiitti talouden pitäjiä Eeva Pyhälammin suulla. Keskustalaisten Marja Ukkola puolestaan totesi, että talous on jokseenkin kunnossa.

– Mutta hoitajapula vaivaa.

Lopella aloittaa syyskuun alussa kaksi lääkäriä.

Ukkola piti Komion mäelle tehtyä Lopen uupuneen puuveistosta suurimpana turhakkeena kunnassa.

Perussuomalaisten Antti Salminen piti hyvänä, että Loppi seisoo usealla jalalla, ei ole vaikeassa tilanteessa yhden tukijalan varassa. Hän muistutti inflaation ja korkojen kasvun vaarasta taloutta ajatellen.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Heinonen totesi, että Lopella on meneillään kaksi isoa rakennushanketta.

– Niissä voi olla korkoriskiä.

Heinonen kertoi myös uudesta yhteistyössä toteutettavasta vanhustenhoidon yksiköstä, johon odotetaan ARA-rahoitusta.

– Oma Häme on suhtautunut hankkeeseen tosi myönteisesti. Ja myönteisiä uutisia on tullut myös lääkäriasiasta, Lopella aloittaa syyskuun alussa kaksi lääkäriä. Tästä voi kiittää asiaa pontevasti ajanutta Marianna Rautiaista.

Viime vuotta koskevan arviointikertomuksen sisältöä avasi tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Heli Lehtilä-Salmi.

– Viime vuonna mentiin toista koronavuotta. Niinpä tarkastuslautakunta ei ottanut kantaa järjestämättömiin asioihin. Positiivisella mielellä pantiin merkille, että tekninen toimiala on pistänyt nurkkia kuntoon. Myös kirjasto- ja nuorisotoimet ovat olleet innovatiivisia.

Selvitystä Lehtilä-Salmen mukaan tarvitaan siitä, miksi kunnan palkkakulut asukasta kohti ovat nousseet nopeasti.

Kunta lähtee rahoittamaan Järventaustan kyläkuituosuuskunnan jo osin toteutettuja hankkeita 90 000 euron lainalla. Tästä käytiin keskustelua, neuvottelua ja äänestys.

Heli Lehtilä-Salmi esitti asian jättämistä pöydälle, jotta asian laillisuudesta voidaan olla täysin varmoja. Tästä äänestettiin ja äänin 17–5 lainapäätös vietiin maaliin. Osa valtuutetuista oli osuuskunnan osakkaina esteellisiä.

Valtuusto löi lopullisen sinetin Lopen liittymiselle HSL-kehyskuntayhteistyöhön. Se tulee tapahtumaan ensi vuoden alussa ja yhteistyö kestää vähintään kahden vuoden ajan. Yhteistyön aikana voi kehyskunnan asukas käydessään töissä HSL-alueella ostaa jollekin työmatkan osalle HSL-alueen lipun edullisempaan hintaan.

Lopen tulevan vuoden talousarvioon on suunnitteilla määräraha, jonka tarkoituksena on tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettaminen kouluissa. Tämä hyväksyttiin vastauksena asiasta tehtyyn valtuustoaloitteeseen.