Runsaslumisen talven vuoksi Uudellemaalle on odotettavissa pitkä tulvakevät. Varsinaisia tulvavahinkoja ei kuitenkaan toistaiseksi ole odotettavissa, arvio Uudenmaan Ely-keskus tiedotteessaan.
Viime päivien lämmin sää on sulattanut lumia Uudellamaalla. Sulaminen on vielä ollut hidasta kylmien öiden ja kuivan ilmamassan ansiosta.
Viime viikonlopun aikana purojen ja jokien virtaamat kääntyivät tiedotteen mukaan maltilliseen nousuun. Sulaminen ja jokien virtaamien kasvu jatkuvat lämpimien päivien myötä vielä alkuviikon ajan. Loppuviikkoa kohti vähitellen kylmenevä sää hidastaa kuitenkin kevään etenemistä ja virtaamat kääntyvät jälleen laskusuuntaan.
Vesistöennusteiden mukaan tulvakeväästä on odotettavissa pitkä ja virtaamahuippuja on luvassa useaan otteeseen. Vesien ennakoidaan olevan korkeimmillaan huhtikuun puolen välin tienoilla. Silloin virtaamien ennustetaan pysyttelevän enintään keskimääräisissä kevään tulvalukemissa.
Tulvien ajankohta ja suuruus saattavat kuitenkin muuttua voimakkaan lämpenemisen tai vesisateet vuoksi.
Alueen säännöstellyissä järvissä on tiedotteen mukaan varauduttu alkavaan tulvakevääseen laskemalla järvien vedenpintaa. Esimerkiksi Hiidenvedellä ja Lohjanjärvellä vedenpintojen arvioidaan lähtevän lähipäivinä hitaaseen nousuun. Tuusulanjärvellä vedenpinta on säännöstelyohjeiden mukaisesti nyt noin 25 senttiä ajankohdan keskiarvon alapuolella.
Järvissä ja joissa on paikoin verraten paksut jääpeitteet, mutta auringon lämmittäessä jääkerros pehmenee nopeasti. Lisäksi virtaamien hidas kasvu heikentää jokien jäitä tehokkaasti. Ely-keskuksen tiedotteessa arvioidaan, että varsinaista jääpatoriskiä ei ole näillä näkymin odotettavissa.
– Tulvaan kannattaa varautua omatoimisesti tavanomaisin keinoin. Veden kulkureitit on hyvä varmistaa avaamalla jäätyneitä hulevesikaivoja ja rumpuja. Rantojen läheisyydessä olevaa irtainta omaisuutta voi siirtää kuivemmalle maalle ja muun muassa veneiden kiinnitys on syytä tarkistaa, tiedotteessa opastetaan.
Lisäksi muistutetaan, että virtaus voi tulvan aikana olla vaarallisen voimakasta pienemmissäkin ojissa ja puroissa. Sen vuoksi erityisesti lasten liikkumista tulvivien uomien läheisyydessä tulee välttää.