Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Setelit saavat uuden ulkoasun – Nyt suunnitellaan jo myös digitaalista euroa

Euroopan keskuspankki (EKP) aikoo uudistaa eurosetelien ulkoasua ja kysyä ennen päätöksentekoa kansalaisten mielipiteitä. Uusien setelien ulkoasu selvinnee vuoteen 2024 mennessä, kertoo EKP tiedotteessaan.

EKP:n neuvosto päättää uusista setelien teemoista monialaisen asiantuntijaryhmän tuella. Suomea ryhmässä edustaa taiteilija Maaria Wirkkala.

Nykyisessä eurosetelisarjassa teemana ovat aikakaudet ja tyylisuunnat. Setelien kuva-aiheina on siltoja, ikkunoita ja porttikäytäviä.

– Eurosetelit ovat olleet nyt käytössä 20 vuotta. Niiden ulkoasua on aika uudistaa niin, että kaikki eurooppalaiset tuntevat ne omikseen, sanoo tiedotteessa EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde.

Euroalueen kuluttajien maksutottumuksia kartoittaneen tuoreimman tutkimuksen mukaan käteinen oli vuonna 2019 suosituin tapa maksaa vähittäismaksuja. Koronapandemian aikana korttimaksamisen suosio on kuitenkin kasvanut.

Eurojärjestelmällä on tiedotteen mukaan vuoteen 2030 ulottuva käteisstrategia. Sillä pyritään varmistamaan, että käteistä on saatavilla ja sitä voi käyttää maksamiseen vielä kauan riippumatta siitä, lasketaanko sen rinnalle ehkä liikkeeseen digitaalinen euro.

– Setelien uuden ulkoasun suunnittelu ja digitaalista euroa koskeva tutkimustyö etenevät rinta rinnan, sanoo EKP:n johtokunnan jäsen Fabio Panetta.