Mummonmökki Räyskälässä on Tuijan ja Jounin kesäinen puuhamaa: "Koko päivä menee ulkona niin, ettei muista syödäkään!"

Mökki: Räyskälän kylätien varressa olevan pienen mummonmökin portailta avautuu suojainen aurinkoinen piha kukkaistutuksineen ja marjapensaineen ja omena- ja kirsikkapuineen.

– Tämä on todellinen työsiirtola! Täältä ei hommat tekemällä lopu, huokaa Tuija Ollanketo mökkipihassaan pyörähtäen ja tienoota esitellen.

Räyskälän kylätien varressa olevan pienen mummonmökin portailta avautuu suojainen aurinkoinen piha kukkaistutuksineen ja marjapensaineen ja omena- ja kirsikkapuineen. Toista laitaa rajaa vanha navettarakennus, josta löytyvät pihasauna, puucee ja kesähuone. Eteen on rakennettu terassi paljuineen, kesäkeittiöineen ja oleskelualueineen. Sivustalla sijaitsevat lastenlasten tarpeisiin leikkimökki, keinut, trampoliini ja liukumäki, pienten mukaan nimettyine polkuineen.

Tuijan ja Jouni Sandbergin kesäpaikka, viralliselta nimeltään Kuoppamäki, sijaitsee Räyskälässä, keskellä tiiviisti rakennettua kyläkeskusta. Talon on rakentanut Jounin isän isoisä 1900-luvun alussa.

Tarina kertoo tien varren pienen kamarin palvelleen aikanaan kauppana, ja kylän ensimmäinen puhelinkeskuskin sijaitsi keittiön hellan kulmalla, Jounin mummon Saaran toimiessa ”sentraalisantrana”. Hämäläisten suussa ehkä hieman hankala sukunimi on kääntynyt Samperiksi, ja sillä nimellä paikan monet tuntevat edelleen.

Paikka siirtyi Tuijan ja Jounin hoitoon vähitellen Jounin isältä.

– Ensimmäisiä kertoja täällä oltiin vuonna 1999. Lasten varttuessa, kun he eivät halunneet enää tulla mukaan, oltiin täällä itse aina enemmän ja enemmän, ja viimeiset 10–15 vuotta pihaa ja taloa on laitettu tosissaan.

Viimeisimmäksi on uusittu mökin ja ladon huopakatot ja vaihdettu yläpohjan purueriste ekovillaan. Olohuoneen tapetointi on työlistalla, samoin kuin mökin ulkomaalaus, luettelee Tuija.

Tuija tunnustautuu ideoijaksi, ja kertoo Jounin hoitavan rakennushommien toteutuksen.

– Heti kun aamukahvi on mukissa, on hän saman tien menossa jo pihalla mukin kanssa, kohti kulloistakin työmaata!

Tuija vastaa kuitenkin kukkapenkeistä ja istutuksista, ja viihtyy itsekin pitkät päivät ulkotöissä.

– Tehdään sitä, mikä tuntuu itsestä mielekkäälle. Itseä vartenhan tätä tehdään, eikä kenellekään muulle.

– Helposti unohdan puhelimen sisään, ja koko päivä menee ulkona niin, ettei muista syödäkään! Kuitenkin illalla kello 10 uutiset on tultava seuraamaan ja rauhoituttava sitten.

Talo on talviasuttava, mutta ilman mukavuuksia. Talvisin paikalla ollaankin harvemmin.

– Pikkuhiljaa keväällä siirrytään Keravalta tänne, kuskaten niin ruukuissa olevat ulko- kuin sisäkukatkin mukana.

Myös perheen 13-vuotias pitkäkarvainen Taisto-kissa tulee mielellään kesälomalle Räyskälään, ulkoillen vapaana.

– Ei ole hiiriä näkynyt mökillä sen jälkeen, kun kissa tuli taloon, toteaa Tuija tyytyväisenä.

Kesäkausi avataan pihaa ja nurkkia siivoten.

– Kukkapenkeistä saa keväällä kitkeä rikkaruohoja. Kaikki tekeminen kasvien kanssa on kuitenkin hermolepoa, silloin ei tarvitse ajatella mitään!

– Siivoamiset aloitan yleensä huussista ja saunasta – sitten pystyy jo olemaan. Sen jälkeen vuorossa ovat kesähuoneet.

Nämä ovat tarpeen, kun lapset perheineen poikkeavat muutaman kerran kesässä mökillä.

– He eivät ole mökki-ihmisiä, mutta lastenlapset viihtyvät täällä, iloitsee Tuija.

Kaikkiaan lastenlapsia on kolme: 2-, 7- ja 9-vuotiaat.

– Viime talvena vanhin totesi ensimmäisen kerran, että maksimissaan kahdeksi yöksi hän ehtii mökille, kun sitten oli jouduttava jo kavereiden luo.

Ulkomitoiltaan pikkuruinen talo on samanmoinen sisältä. Valkoiset pinnat, hirsiseinä ja muovimattojen alta paljastetut elämää nähneet muhkuraiset lattialankut luovat oman tunnelmansa.

Lämpöä saadaan puuhellasta ja pönttöuunista, ilmalämpöpumpun ohella.

Taloa ja pihapiiriä on tehty ajatuksella. Tuija rakastaa kirppareita, ja tämä näkyy runsaina yksityiskohtina niin sisällä kuin ulkonakin.

– Toisen romu on toisen aarre – se on vanha totuus, Tuija naurahtaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat