Pyörällä maastoon luonto ja muut ulkoilijat huomioiden – Lopella on runsaasti eri tasoisia reittejä

Maastopyöräily: Vaikka jokamiehen oikeuksilla voi maastossa vapaasti pyöräillä on noudatettava maastopyöräilyn etikettiä.

Korona-aika on lisännyt luonnossa liikkumista. Matkustaa ei voi ja kuntosalit ovat suljettuina, mutta ulkoilmassa liikkumisessa on vähän rajoituksia.

Maastopyöräily on yksi suosiotaan kasvattanut luonnossa liikkumisen muoto.

Suosio ja korona vaikuttavat pyörien ja niiden varaosien saatavuuteen. Tällä hetkellä vähän tarjontaa laadukkaista maastoajoon soveltuvista pyöristä.

Tatu Pulkkinen on perehtynyt maastopyöräilyn saloihin jo vuosien ajan. Häneltä saavat niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin harrastajat vinkkejä maastopyöräilyn harrastamiseen.

Harrastus alkaa pyörästä ja hyvä aloittelijan pyörä on alumiinirunkoinen, mielellään 29, mutta vähintään 27,5 tuumaisilla renkailla, joustokeulainen jäykkäperä, hydraulisilla jarruilla ja yksilehtisellä eturattaalla varustettu pyörä.

Pulkkisen mukaan rungon koko on tärkeä, ei liian pieni eikä liian iso.

Lopella voi pyöräillä 5–80 kilometriä yhtenäisiä reittejä.

Pyörä pitäisi valita käyttötarkoituksen mukaan ja vähän myös mieltymyksen mukaan. Lisäksi on otettava huomioon se, miten on tarkoitus ajaa.

Ajaako enduroa, perinteistä cross countryä (XC) ja pyöräileekö ympäri vuoden? Hyvä tapa aloittamiseen on vuokrata pyörä ja sillä tavalla hakea itselleen sopivaa kulkupeliä.

Turvallisuusasioista tärkein on sopivan kokoinen ja laadukas kypärä, joka ei saa olla liian vanha.

Kypärä onkin vaihdettava säännöllisin ajoin. Ajolasit suojaavat silmiä oksilta metsässä ajaessa.

– Valot hämärässä ja pimeässä ajaessa, mahdolliset suojat varsinkin alkuvaiheessa, jos ajaa teknisiä polkuja ennen kuin taito karttuu. Lisäksi turvallisuuteen kuuluu myös oikeaoppisen ajotekniikan opettelu, kuten juurien ylittäminen, jarruttaminen, mäen laskeminen ja tasapainon hallinta, muistuttaa Pulkkinen.

Vaikka jokamiehen oikeuksilla voi maastossa vapaasti pyöräillä on noudatettava maastopyöräilyn etikettiä.

Luontoon kuuluu myös hyvät käytöstavat sekä alueellisten ja paikallisten rajoituksien tunteminen.

Lopella on paljon maastopyöräilyyn sopivia reittejä. Parasta niissä on se, että tarjolla on eritasoisia reittejä.

– On reittejä, jotka sopivalle hyvin aloittelijalle ja on myös hyvin teknisiä ja fyysisesti haastavia reittejä. Erinomaista on myös reittien pituus. Lopella voi pyöräillä 5–80 kilometriä yhtenäisiä reittejä, kertoo Pulkkinen.

Tietoa reiteistä löytää internetistä.

– Maastopyöräreitit on tosin merkitty Poronpolun polkaisun mukaisesti. Merkintä aiheuttaa jonkin verran sekaannusta, kun merkintä ei ole yhtenevä netissä olevien reittien kanssa.

MTBreitti- ja muissa sovelluksissa reitti lähtee Laakasalon risteyksestä ja se selittää myös pyörätelineillä varustetut autot Laakasalon risteyksessä pysäköitynä.

Ajajat pysyvät sallituilla reiteillä ja ajavat reiteillä noudattaen olemassa olevia opasteita.

– Merkintöihin kannattaisi panostaa, jotta turhilta eksymisiltä ja ajautumisista vääriin paikkoihin vältetään. Nykyään pyöräilijät suunnittelevat reittinsä internetin alustoilla ja lataavat älylaitteisiinsa ne reitit, jotka aikovat ajaa. Esimerkiksi Strava Heatmap -sovellus näyttää reitin eri väreinä sen mukaisesti, kuinka paljon sitä on ajettu. Paljon ajetut reitit kiinnostavat ajajia.

Pulkkisen mukaan suomalaisille tarjottuna pyöräilystä ja retkeilystä ei voi puhua liiketoimintana, vaan enemmänkin harrastustoimintana.

– Varsinkin jos alueella ei ole toimintaa tukevaa infrastruktuuria, kuten riittävää majoituskapasiteettia. Volyymien pitäisi olla suuria, jotta voitaisiin puhua liiketoiminnasta, kuten Lapissa ja Helsingissä. Erilaisten retkien ja tapahtumien järjestäminen on myös haastavaa.

Lopella on välineitä vuokrattavana monipuolisesti.

Uuden Komio Outdoors vuokraamo tarjoaa valikoimassaan läskipyöriä, normaaleja ja sähkömaastopyöriä, SUP-lautoja ja kanootteja. Asiakas saa käyttöönsä hyvä välineet ja käyttöopastuksen turvallisuusasiat mukaan lukien.

Kesäaikana vuokraamo toimii vakioiduin aukioloajoin ja vuokran voi maksaa myös pankkikortilla paikan päällä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat