Välinpitämättömyys harmittaa Lopella viihtyviä Liimataisia – kunnassa on paljon kunnostamattomia paikkoja

Asuminen: Uudet loppilaiset ovat huomanneet, että kunnassa on paljon kunnostamattomia paikkoja.

Pertti ja Armi Liimatainen kotipihansa vihreyden keskellä. Kare Asp

Kare Asp

Loppi on aivan ihastuttava paikka asua!

Näin toteavat Armi ja Pertti Liimatainen, jotka joitakin vuosia sitten muuttivat Lopen Kirkonkylään. Sieltä löytyi sopiva omakotitalo, jota on jonkin verran kunnostettu ja muutettu omien mieltymyksien mukaiseksi. Tarkoitus on viettää Lopella eläkepäivät.

Aikaisemmin Liimataiset ovat asuneet pääkaupunkiseudulla, viimeksi Tuusulassa. Pitkä ura yrittäjänä on takana, vaikka Pertti Liimatainen kehittelee koko ajan erilaisia keksintöjä. Niitä varten on talossa oma tilansa, samoin Armi Liimataisen taidekäsitöitä varten.

– Sijaintimme on hyvä, ja vastaa täysin odotuksia. Kauppareissut sujuvat näppärästi, olemme sen verran keskellä kylää. Ja jos on asioita muualle, voimme kulkea autolla, molemmilla on ajokortti. Se onkin tarpeen, sillä julkinen liikenne esimerkiksi Riihimäen rautatieaseman suuntaan on aika vähäistä.

Helsinkiläissyntyisenä haluaisi Armi silloin tällöin piipahtaa pääkaupungissa. Mutta silloin on mentävä joko koko matka autolla tai ainakin autolla rautatieasemalle.

– Tämä oli tiedossa jo ennen tänne muuttoa, hän sanoo.

Kyse ei olisi isoista rahoista, vaan enemmänkin tavasta toimia.

Liimataiset kehuvat myös loppilaisia.

– Tulimme tänne tuntematta käytännössä ketään. Olemme saaneet hyviä ystäviä, ja naapurit ovat tuoneet sieniä ja kaloja. Ja itse olen saanut todella ison hauen Loppijärvestä, sekös kismitti yhtä lastenlapsistani, joka pitää itseään todellisena erämiehenä, naureskelee Pertti Liimatainen.

Kaikki olisi hyvin, mutta…

Pertti Liimatainen tunnustaa olevansa täydellisyyteen taipuvainen.

– Se oli etu työskennellessäni yrittäjänä alalla, jossa kaiken piti olla tiptop. Työtehtäviin kuului esimerkiksi viimeistelyn valvominen.

Niinpä hänen harjaantuneeseen silmäänsä ovat osuneet niin erilaiset töhryt, jalkakäytävien ja portaikkojen kivetysten huono kunto, vinksin vonksin olevat liikennemerkit, kuopat asfaltissa kuin kävelyteiden epätasaisuudet. Näistä hän on tehnyt huomioita, ja jakanut ne Facebookissa.

–Olen vienyt ottamiani kuvia myös kunnanjohtajalle ja kysynyt, koska näitä saadaan korjattua.

– Kyse ei olisi isoista rahoista, vaan enemmänkin tavasta toimia. Ihan pienellä rahalla saadaan suuri osa virheistä korjattua ja samalla koko kylä huolitellumman näköiseksi. Mutta ihan aina ei palautteeni ole mennyt esimerkiksi teknisellä puolella perille. Toki jotain korjauksia on saatu aikaiseksi, esimerkiksi uimarannalla olevan kopin töhryt saatiin maalattua peittoon, Pertti Liimatainen sanoo.

Myös Lopen muut taajamat ovat olleet kriittisen katseen alla.

– Esimerkiksi Launosissa ja Läyliäisissä ja niiden lähistöllä on ihmeellisen paljon erilaisia romun kerääntymispaikkoja. Toivottavasti niistä päästään pian eroon.

– Olen kuullut, että esimerkiksi katujen kunnostusta ei voisi kunnan voimin tehdä, ettei ely-keskus vaan edelleen vähentäisi kunnostustoimia. Kyllä se raja kunnostusten ja korjausten ajallisella kestollakin tulee joskus vastaan.

Facebookin seuraajat kiinnittivät huomionsa siihen, että Liimatainen kertoi Marskin Majan saunan seinässä olleesta tuhkakupista.

– Ei se tuollaiseen paikkaan mielestäni sovi, vaan aiheuttaa suoranaisen palovaaran. No, nyt sekin on poissa ja historiallinen rakennus paremmin turvattu.

Pertti Liimatainen toivoo, että kunta julkaisisi aika ajoin työlistan pienistä korjauksista, jotka ovat työn alla tai tulossa.

Kommentoi