Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kierros hiljaisia nähtävyyksiä etsimässä – Lopelta löytyy monta kohdetta, jossa voi olla itsensä ja ajatustensa seurana

Nähtävyydet: Kierros sopii hyväkuntoiselle pyöräilijälle vaikka pitkän päivän ohjelmaksi.

Kesäisen vierailukohteen ei tarvitse aina olla puuhakas ja toimintaa täynnä oleva myyntipiste. Lopelta löytyy paljon myös hiljaisia kohteita, joissa voi hetken olla itsensä ja ajatustensa seurana. Näitä kannattaa käydä katsomassa ja valita reittinsä rauhallisimpia tieosuuksia hyödyntäen. Kierros sopii hyväkuntoiselle pyöräilijälle vaikka pitkän päivän ohjelmaksi, heikompikuntoisen kannattaa turvautua autoon.

Autolla kuljettaessa voi käydä ihailemassa itäisen Lopen eli Launosten ja Kormun kartanoromantiikkaa ja hyvin hoidettuja viljelyksiä.

Osoitteessa Leppälahdentie 51 löytyy ehkä tunnelmallisin Lopen hiljaisista kohteista. Vanhakosken sillalta voi katsoa ja kuunnella rauhoittavaa kosken kohinaa, ainakin mikäli Loppijärvessä on runsaasti vettä juoksutettavana Nummistenjoen suuntaan. Puuttuu vain tuoli, jossa istuskellessa kuluisi hetki jos toinenkin.

Varsinainen mylly on kaksikerroksinen myllyrakennus, jossa kolmet kiviparit. Myllyssä ja viereisessä aitassa monipuolinen kokoelma entisaikojen työ- ja tarvekaluja. Nähtävänä on myös vanhan sähkölaitoksen laitteistoja. Museo on avoinna sopimuksen mukaan.

Joentaan kylässä Kittilän mäellä eli Äijämäellä sijaitsevat juoksuhaudat rakennettiin 1916 osana Venäjän armeijan puolustussuunnitelmaa. Juoksuhaudat ovat museoviraston suojelukohde ja niiden historiasta on säilynyt monta hauskaakin tarinaa. Juoksuhauta-alue sijaitsee Nyynäistentien alkupäässä ja sinne on vapaa pääsy. Joentaan kyläyhdistykseltä voi tilata myös opastuksen.

Kotiseutumuseo Lukkarin Puustelli sijaitsee Vanhan kirkon mäen välittömässä läheisyydessä. Se on avoinna kesäaikaan keskiviikosta sunnuntaihin kello 12–16 sekä torstaisin myös kello 18–20, maanantaisin ja tiistaisin suljettu, muulloin sopimuksen mukaan. Osoite on Pilpalantie 97.

Kauniina kesäpäivänä on kuitenkin mielenkiintoista seurata lentokentän toimintaa.

Samaan visiittiin voi yhdistää myös käynnin Lopen Vanhassa kirkossa. Se kuuluu maan vanhimpiin puukirkkoihin, joka on nähtävyytenä auki kesäisin. Normaaliolosuhteissa siellä pidetään kesäkaudella idyllisissä oloissa torstai-illan hartaudet.

Tiekirkkopalvelut ovat tarjolla Lopen kirkossa kesällä, jos määräykset eivät estä. Myös Vanha Kirkko toimii ajoittain tiekirkkona.

Räyskälän lentokenttä ei välttämättä täytä kaikkien mielestä hiljaisen nähtävyyden tunnusmerkistöä. Kauniina kesäpäivänä on kuitenkin mielenkiintoista seurata lentokentän toimintaa, vain hinauksessa käytetään moottorikoneita.

Kahvila-ravintolan terassilla voi silpaista vaikkapa jäätelön katsellessaan määrätietoista toimintaa Suomen vilkkaimmalla purjelentokentällä. Purjelentotoiminnan merkittävä osa on odottaminen. Odotetaan säätä, nostoja ja hinausvuoroja.

Salo Perinne -museo ja vanhojen tavaroiden näyttely löytyy Salonkylän talolta. Esillä on yli 400 maatalouteen ja kotitalouteen liittyvää vanhaa esinettä. Se on avoinna sunnuntaisin heinäkuussa kello 14–16, muina aikoina sopimuksen mukaan. Osoite on Rautakoskentie 856.

Samoilta kulmilta voi lähteä tutustumaan Rautakosken rautaista menneisyyttä (rauta on esillä myös Lopen vaakunassa) kuvaavaan maisematauluun. Sinne löytää ajamalla Rautakoskentieltä Kerityntielle 800 metriä ja kääntymällä vasemmalle.