Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Promillet poistava miinusolut, veteen laskeutuva hävittäjä ja leffoja Turun murteella – aprillipäivänä näkyy ihan käsittämättömiä uutisia

Tänään 1. huhtikuuta on aprillipäivä, ja nyt saa vetää nenästä oikein luvan kanssa. Tai ainakin yrittää sellaista.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ilmoittaa tuovansa markkinoille oluet, joiden alkoholipitoisuus on negatiivinen. Miinusolut kumoaa alkoholipitoisen oluen vaikutuksen, eli kun juo normaalin Kukko Lagerin jälkeen Kukko Miinus Lagerin, päästään alkoholin nauttimisessa nollatulokseen. Tuotteet syntyivät sattumalta alkoholittomien oluiden kehitystyön ohessa. Alkoholittomat oluet tehdään poistamalla alkoholi valmiista oluesta.

– Erään kerran poistaminen onnistui meiltä yli odotusten, kun alkoholinpoistolaitteisto oli unohtunut päälle ylimääräisen työvuoron ajaksi. Olimme hämmentyneitä, kun tajusimme, mitä oli tapahtunut: miinusolut oli syntynyt, kertoo myyntijohtaja Marko Taskinen tiedotteessa.

Suomen hävittäjälentokonehankintaan eli niin sanottuun HX-kisaan on yllättäen tullut mukaan veteen laskeutuva kuudennen sukupolven hävittäjä. Sitä tarjotaan Hornetin seuraajaksi Puolustusvoimille. Koneen ensiesittely on Helsingin Kaivopuiston Kaivari 21 -lentonäytöksessä 6. elokuuta, tiedottaa Suomen Ilmailunäytös Oy.

Kukaan ei tiedä koneesta vielä juuri mitään, mutta valmistajan mukaan se täyttää kaikki vaatimukset. Koneen valmistajan tyyppimerkintä koneelle on SFA-21. SFA tulee sanoista Sea Fighter All, eli vedestä operoiva monitoimihävittäjä, joka pystyy kaikkiin tehtäviin.

Uuden hävittäjän valmistajan mukaan Suomi soveltuu erinomaisesti uuden monitoimihävittäjän käyttäjäksi, sillä tuhansien järvien maa tarjoaa koneelle rajattoman määrän tukikohtia. Talvella kone pystyy operoimaan järvien jäältä. Tekoäly on vahvasti osa koneen suunnittelua ja uudesta hävittäjästä on sekä miehitetty että miehittämätön versio.

Finnkino ilmoittaa aloittavansa Turun murteella tekstitetyt elokuvanäytökset keväällä 2022. Finnkinon kaupallinen johtaja Hannele Wolf-Mannila kertoo hankkeesta seuraavaa:

– Asiakaskeskeisyys on Finnkinon arvojen ytimessä ja kehitämme palveluitamme aktiivisesti saamamme palautteen pohjalta. Mikäli kokemukset ovat positiivisia, on täysin mahdollista, että vastaavia kokeiluja toteutetaan tulevaisuudessa myös muilla paikkakunnilla, esimerkiksi Tampereen tai Savon murteella.

Tuusulanjärven itäreunalle, kuntarajan tuntumaan luodaan maantäytöllä ja kelluvilla rakenteilla luksusmökkitonteiksi kaavoitettavat tekosaaret, joiden konsepti on haettu Dubain Burj Al Arab Terrace -luksussaaresta. Hankkeen odotetaan valmistuvan vuoden 2023 loppupuolella. Hanke käynnistyy 13.–15. elokuuta, jolloin Tuusulanjärvi puhdistetaan kemiallisella puhdistuksella, tiedottaa Tuusulan kunta.

– Järven puhdistaminen tapahtuu samaan tapaan kuin Littoistenjärven kemiallinen puhdistus vuonna 2017. Kristallinkirkas vesi Tuusulanjärvellä siivittää paikallismatkailun näinä vaikeina aikoina uudelle tasolle, arvioivat Tuusulanjärven ympäristöhankkeista kunnissa vastaavat Miia Haikonen ja Terhi Wermundsen.

Tornion Panimo Oy vaihtaa johtonsa ja siirtää koko toimintansa Viroon vielä kuluvan vuoden aikana. Uusi toimitusjohtaja, virolainen April Pihla summaa päätöksen perusteluita:

– Totaalinen kyllästyminen Suomen alkoholilainsäädäntöön, sekä koronarajoitustoimien aiheuttama ahdinko sai omistajat päätymään tähän radikaaliin ratkaisuun.

– On olemassa vahvaa näyttöä siitä, ettei kuluttajille ole merkitystä, missä tuote tehdään tai mistä raaka-aineet ovat peräisin. Pääasia on kiinnostava brändi ja edullinen hinta, Tornion Panimon uusi markkinointijohtaja, ruotsalainen Eetta Sill kertoo.

Käsivarren Lapissa sijaitseva Enontekiön kunta tiedottaa miettivänsä kuntaliitosta Suomen väkirikkaimman kunnan, Helsingin seudulla sijaitsevan Nurmijärven kanssa. Enontekiön tulos on viime vuosina tehtyjen muutosten johdosta kääntynyt voimakkaasti ylijäämäiseksi.

– Mikäli yhdistyminen Nurmijärven kanssa mahdollisesti joskus tapahtuisi, tuloksena olisi kertaheitolla Suomen sekä maantieteelliseltä alueeltaan, että väkiluvultaan rikkain kunta, jossa yhdistyisivät tunturilappi, kolmen maan raja sekä pääkaupunkiseudun läheisyys ja mahdollisuus kaupunkimaiseen asumiseen, sanoo Enontekiön kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen.