Italiainen Beatrice Navacchia ja turkkilainen Gizem Katioglu nauttivat Lopen talvesta: "Täällä kunnioitetaan ihmisen henkilökohtaista rauhaa aivan toisella tavalla"

Vaihto-oppilaat: Lopella asuvat vaihto-oppilaat opiskelevat Hyvinkään lukiossa.

Minttu ja Antti Auvinen isännöivät italialaista Beatrice Navacchiaa. Gizem Katioglu kertoi, ettei halua kuvaan. Kare Asp

Kare Asp

Kunnon suomalainen talvi tulee varmasti jäämään AFS-vaihto-oppilaina Hyvinkään lukiossa opiskelevien italialaisen Beatrice Navacchian ja turkkilaisen Gizem Katioglun mieleen.

– Meillä lähellä Bolognaa Adrianmeren rannikkoalueella on joskus pari-kolme senttiä lunta, mutta se häviää välittömästi, kertoo tammikuussa Lopen Patojalle Minttu ja Antti Auvisen kotiin sijoittunut Navacchia.

– Kyllä Turkissakin on talvi, mutta pääosin vuoristoalueella. Siellä en edes ole käynyt, kertoo itäisen Välimeren rannikkoalueilla asustava Katioglu. Hän tuli Lopelle jo syyslukukauden alkaessa.

Molemmat tytöt opiskelevat Hyvinkäällä. Siihen käytännön syynä on se, että Hyvinkäälle kulkevan koulukyydin kääntöpaikka on aivan Auvisten talon vierellä Lopen puolella.

Koronatilanteen takia pääosa opetuksesta tapahtuu etänä. Koulullakin käydään tietyn järjestelyn mukaisesti. Tytöt ovat eri opintoryhmissä ja saavat näin uusia tuttavuuksia.

– Muutaman opiskelukaverin kanssa pidetään tiiviimmin yhteyttä, he ovat käyneet täälläkin aikaa viettämässä, he kertovat.

Itseäni kiinnostaa, millaiset maisemat ovat kesällä.

Sekä Navacchia että Katioglu ovat ihastuneita suomalaisen luonnon kauneuteen, hiljaisuuteen ja rauhallisuuteen. Heidän mukaansa siinä on jotain todella maagista. Metsä on molemmille se iso juttu. Vihreyttä löytyy yllin kyllin myös talven keskellä.

Myös suomalainen kansanluonne on kiinnittänyt heidän huomiotaan.

– Täällä kunnioitetaan toista ihmistä ja hänen henkilökohtaista rauhaansa aivan toisella tavalla kuin eteläisissä maissa. Silti kaikki ovat hyvin ystävällisiä. Arki perustuu uskoon ja luottamukseen, kiteyttävät eteläiset vieraat.

Kumpikin vakuuttaa tulevansa aikanaan takaisin Suomeen, kun opiskeluaika on päättynyt.

–Itseäni kiinnostaa, millaiset maisemat ovat kesällä ja muuttuuko elämänmeno sään lämpenemisen myötä, pohtii Beatrice Navacchia.

Lukio-opiskelu Suomessa, Italiassa ja Turkissa on hyvinkin erilaista. Turkissa esimerkiksi on pitkä kesäloma. Mutta jotta pärjäisi seuraavan vuoden opinnoissa, kannattaa kerrata edellisen vuoden opintoja.

– Lukion opiskelijat eivät tämän takia ole useinkaan kesätöissä vaan pänttäävät kirjoista ja muistiinpanoista, Gizem Katioglu kertoo.

Italiassa lukuvuosi on jaettu useampaan osioon. Välissä ovat selvät lomakaudet. Oppiaineet tulevat kouluvalinnan mukaan. Koulut voivat painottaa kieliä, matematiikkaa tai vaikka luonnontieteitä.

Navacchian valitsema koulu painottaa kieliin. Luokka säilyy pääosin aina samana. Kesäloma on kolmen kuukauden pituinen, mutta esimerkiksi talvi- ja syyslomia ei ole. Päivisin opiskellaan pääosin kello 8.05–13. Ruokailua ei ole koulun puolesta, kertoo Beatrice.

Kumpikaan ei ole hiihtänyt, vaikka olosuhteet sen sallisivat.

– Eivät ole vielä, huomauttaa Minttu Auvinen.

Sen sijaan on lasketeltu pulkalla ja pidetty muuten ulkoilmassa hauskaa. Molemmat kävivät kokeilemassa luistelua, joka etenkin Navacchialla alkoi jo sujua.

Gizem ja Beatrice ovat Auvisten vaihto-oppilaat numero 15 ja 16.

– Ensimmäinen oli meillä elokuussa 2010. Olemme pitäneet miltei kaikkien kanssa yhteyttä. Esimerkiksi nyt korona-aikaan pidimme yhteisen Zoom-istunnon, jossa heistä oli mukana 9. Aikanaan he ovat myös käyneet täällä tervehtimässä Suomessa käydessään, nythän tuosta voidaan vain unelmoida.

– Aikanaan otimme AFS-vaihto-oppilaan tänne omien lasten seuraksi. Nyt he ovat jo maailmalla, mutta olemme jatkaneet perinnettä. Tietenkin korona tuo omat haasteensa matkailuun, mutta niistäkin on mahdollista selvitä, toteavat Auviset.

Kommentoi