Lukijalta | Liikuntahallia pukkaa – maksoi mitä maksoi!

Kaikki me olemme varmasti yhtä mieltä siitä, että liikuntahalli olisi mukava lisä Lopelle ja ehkä se voisi edesauttaa joitain perheitä jopa muuttamaan Lopelle. Tosin tonttikauppahan kuulemma käy kuumana ilman liikuntahalliakin.

Meillä on kuitenkin niin isot korjausvelat jo nykyisessä rakennuskannassa, että mielestäni ennen uuden rakentamista tulisi olemassa olevista rakennuksista pitää huolta.

Jos meillä rahat polttelevat taskuissa, niin olisin alunperin lähtenyt tätä hanketta miettimään ihan eri suunnasta. Meidän olisi pitänyt tehdä päätös, että Loppi haluaa panostaa 4 miljoonaa liikuntaan ja vapaa-aikaan. Sitten olisi tehty tutkimus, jossa olisi kartoitettu seurojen, yhdistysten ja kuntalaisten kanssa eri vaihtoehtoja ja tehty laskelmat eri vaihtoehtojen vaikuttavuuksista.

Lopputulos olisi sitten voinut olla, että tuo raha kannattaa laittaa liikuntahalliin tai se olisi voinut olla, että raha kannattaa jakaa kymmeneen pienempään hankkeeseen, joita eri seurat ja yhdistykset lähtevät viemään eteenpäin. Olisiko tuloksena voinut olla pitkin pitäjää erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja jopa työpaikkoja?

Toiminnan pyörittämisestä ja kiinteistä kuluista olisivat vastanneet yhdistykset ja yksityiset tahot. Valaistut Samo-ladut, latukone, maneesi, talviuintia, laskettelua, tanssistudio, kuntosaleja, skeittipuisto, motocross rata, paini- ja taistelulajikeskus, mitä muuta?

Tiedän että koulujen ja palveluiden kannalta on tärkeää että Lopelle asettuu jatkossakin lapsiperheitä ja heille pitää olla monenlaista tarjontaa. Jos taas ajattelemme talouden näkökulmasta, niin parhaita muuttajia ovat kai hyvätuloiset keski-ikäiset pariskunnat, joiden lapset eivät asu enää kotona ja jotka haluavat tulla nauttimaan mm. Lopen ainutlaatuisesta luonnosta. Mitä palveluita he Lopelle kaipaisivat vai alkaako raskas verotus olla se isoin taakka?

Vaikka me tuon hallin rakentaisimme, emme pääse samalle tasolle sisäliikuntamahdollisuuksien osalta kaupunkien kanssa. Kehittäisin mieluummin niitä, joissa voimme olla parempia kuin muut. Huomattava asia on myös ikäluokkien puolittuminen, jonka seurauksena meillä tulee olemaan paljon tyhjiä tiloja, joille pitää keksiä uutta toimintaa.

Tunnen monta Lopelle 10 vuoden sisällä muuttanutta, mutta yksikään heistä ei ole tietääkseni muuttanut Lopelle sisäliikuntapaikkojen vuoksi, enkä jaksa uskoa että sisäliikuntapaikat tulevat koskaan olemaan Lopen valttikortti.

Hanketta on helppo kannattaa, mutta kun tässä solidaarisuusveroa makselee ja kohta saa maksaa varmasti maakuntaveroakin, niin pistää se miettimään, kuinka paljon palveluita meidän pitää yhteisesti maksaa? Demokratiassa tietenkin meillä kaikilla on yhtäläinen äänioikeus, mutta yritän aina miettiä myös niitä ketkä tämän kaiken lopulta maksavat.

Ovatko loppilaiset nuoret nyt varmasti valmiita tekemään enemmän töitä kuin vanhempansa, että saadaan tämäkin lysti maksettua? Koska se on selvää, että maksajien määrä vähenee ja kun nykyisetkään maksajat eivät saa edes peruspalveluita ja infraa ylläpidettyä, niin huomattavasti enemmän töitä pitää tulevaisuudessa tehdä. Välillä kyllä tulee mietittyä tätä työnteon mielekkyyttä, kun tuo itselle jäävä siivu siitä palkasta tuntuu vuosi vuodelta pienenevän.

Saamme jo nauttia yhdestä maailman kovimmista kokonaisveroasteista ja verojen progressiivisuudesta. Voidaanhan tässä nuijia päätös pöytään että rakennetaan vaan, maksoi mitä maksoi, kun ei omilla rahoilla tarvii rakentaa, eiku...

Juhana Männistö, maanviljelijä, valtuutettu (kok.), Loppi

Etusivulla nyt

Luetuimmat