Pääkirjoitus: Ehdokas voi löytyä vaalikoneesta

Äänioikeutetut ovat saaneet Valtioneuvostolta kirjeen, jossa kerrataan aluevaalien ja hyvinvointialueiden merkitystä. Päivi Kallo

Historiallisten ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa 18.1. asti, varsinainen vaalipäivä omalla äänestysalueella on 23.1.

Vaalien äänestysprosentin on pelätty jäävän alhaiseksi, eikä koronapandemia ainakaan helpota asiaa. Korkeimmat äänestysveikkaukset ovat liikkuneet 50 prosentin tuntumassa. Tähän ei pidä tyytyä vaan äänestämällä osoittaa, että jokaisen arjen keskeisiin asioihin halutaan ja voidaan itse vaikuttaa.

Pandemia heijastuu vaaleihin monin tavoin. Äänestyspaikkojen terveysturvallisuus vaatii ylimääräistä huolta, omaehtoisessa karanteenissa oleville järjestetään useissa paikoissa mahdollisuus äänestää ulkona – koronavirukseen sairastuneet ja eristykseen asetetut eivät voi lähteä vaalipaikalle lainkaan.

Pandemia on laimentanut vaalityötä tilanteessa, jossa sitä nimenomaan kaivattaisiin näyttävästi. Vaalit ovat uudet ja valtuutettujen vaikutusmahdollisuudet syntyvissä hyvinvointialueissa ovat ainakin osalle kansasta vieraat. Ehdokkaina on tuttuja mutta myös uusia, sote-profiloituneita nimiä. Aiemmin heitä olisi voinut tentata helposti kasvotusten, nyt isot kokoontumiset on kielletty.

Lopen Lehden verkkosivulta löytyvä vaalikone on yksi keino tutustua Kanta-Hämeen hyvinvointialueen ehdokkaisiin. Jos oma ehdokas on vielä päättämättä, ota vaalikone avuksi.

Kommentoi